Články a recepty

Zdravá francesinha

Mgr. Adéla Nováčková, 21. března 2022

Kdo mě zná, ví, že miluji Portugalsko a s ním i Francesinhu. Originální francesinha ale není zrovna to nejzdravější jídlo, proto jsem jí trochu vylepšila a udělala její zdravější verzi. 

Nutriční hodnoty 
2121 kJ 
Sacharidy: 30 g 
Bílkoviny: 40 g 
Tuky: 24 g 

Na jednu porci potřebujeme: 
2 plátky celozrnného toastového chleba 
1 plátek krůtí šunky 
2 plátky sýru Eidam 30 % 
1 vejce 
100 g kuřecího prsního řízku 
1/4 plechovky loupaných krájených rajčat (100 g) 
60 ml nealkoholického piva 
1 stroužek česneku
1/4 cibule 
bobkový list 
chilli 
olivový olej 

Postup:
V hrnci na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Když cibulka zesklovatí přidáme nakrájený česnek. Dále přidáme loupaná krájená rajčata, bobkový list a chilli. Necháme chvilku povařit a poté zalijeme pivem. Omáčku chvilku vaříme a dochutíme solí a pepřem. Když je omáčka hotová vyndáme bobkový list a rozmixujeme do hladka. Dále si na pánvi orestujeme kuřecí prsní řízek a připravíme si z vejce volské oko. Když máme připravenou omáčku, maso i vejce, začneme si připravovat toast. Mezi plátky toastového chleba vložíme plátek krůtí šunky a orestované maso. Na toastový chléb dáme plátky sýru. Připravený toast dáme do předehřáté trouby a necháme zapékat asi 10 minut cca na 200 stupňů. Upečený toast servírujeme v hlubokém talíři, na vrch dáme volské oko a polijeme připravenou omáčkou. 

Zdravá francesinha