Zdravá francesinha
Mgr. Adéla Nováčková, 21. března 2022
Kdo mě zná, ví, že miluji Portugalsko a s ním i Francesinhu. Originální francesinha ale není zrovna to nejzdravější jídlo, proto jsem jí trochu vylepšila a udělala její zdravější verzi.
Nutriční hodnoty
2121 kJ
Sacharidy: 30 g
Bílkoviny: 40 g
Tuky: 24 g
Na jednu porci potřebujeme:
2 plátky celozrnného toastového chleba
1 plátek krůtí šunky
2 plátky sýru Eidam 30 %
1 vejce
100 g kuřecího prsního řízku
1/4 plechovky loupaných krájených rajčat (100 g)
60 ml nealkoholického piva
1 stroužek česneku
1/4 cibule
bobkový list
chilli
olivový olej
Postup:
V hrnci na olivovém oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Když cibulka zesklovatí přidáme nakrájený česnek. Dále přidáme loupaná krájená rajčata, bobkový list a chilli. Necháme chvilku povařit a poté zalijeme pivem. Omáčku chvilku vaříme a dochutíme solí a pepřem. Když je omáčka hotová vyndáme bobkový list a rozmixujeme do hladka. Dále si na pánvi orestujeme kuřecí prsní řízek a připravíme si z vejce volské oko. Když máme připravenou omáčku, maso i vejce, začneme si připravovat toast. Mezi plátky toastového chleba vložíme plátek krůtí šunky a orestované maso. Na toastový chléb dáme plátky sýru. Připravený toast dáme do předehřáté trouby a necháme zapékat asi 10 minut cca na 200 stupňů. Upečený toast servírujeme v hlubokém talíři, na vrch dáme volské oko a polijeme připravenou omáčkou.