Články a recepty

Rybíz

Mgr. Adéla Nováčková, 10. srpna 2020

Dostat se k rybízu je v tomto letním období velmi snadné, proto bych vám chtěla připomenout, jaké benefity pro naše zdraví se v něm ukrývá. Rybíz patří mezi léčivé rostliny a dlouho nesl přezdívku víno svatého Jana.

Zařazením rybízu do jídelníčku posílíte svou imunitu. V každé bobulce najdete přibližně 2 mg vitamínu C. Hrst bobulek nám snadno pokryje průměrnou denní potřebu tohoto vitamínu. Nezapomínejte na to, vitamín C je pro lidské tělo velmi důležité přijímat ze stravy, protože si tělo tento vitamín nedokáže samo vyrobit.Rybíz dále obsahuje  vitamíny skupiny B, které jsou prospěšná pro naše nervy, vlasy, nehty a kůži.Kromě vitamínu C a B je zdrojem  hořčíku, vápníku, železa, manganu, draslíku a zinku.Rybíz má antioxidační schopnost, ničí volné radikály v těle. Rybízu se nemusíš vybíhat ani během diety, protože obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny cca 5 g na jednu porci. Dostatečné množství vlákniny podporuje trávení a funkci střev. Vláknina navíc snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu. Bobule mají dále díky antokyanových barviv a provitaminu A příznivý vliv na  zrak, především na unavené oči a šeroslepost. Šťáva z rybízu snižuje horečky a posilují organismus, proto je vhodné jí zařazovat do jídelníčku v období chřipek a nachlazení.  Listy rybízu léčí průjem a používají se při zánětech ledvin a močových cest.

No není těch benefitů dost? Šupky na zahrádku pro rybíz :)

Rybíz