Články a recepty

Potraviny plné cukrů, kvůli kterým nezhubneš

Mgr. Adéla Nováčková, 28. března 2022

Nedaří se vám zhubnout i když se tolik snažíte? Možná za to může jedna z těchto potravin. Některé potraviny se tváří jako zdravé potraviny, vhodné pro zdravý jídelníček a redukci hmotnosti. Když se ale podíváte na jejich složení, zjistíte, že jsou plné cukrů. 

Kečup 
Kečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla na celém světě. Věděli jste, že jedna lžíce kačupu obsahuje přibližně jednu lžičku cukru?? 
 
Džusy a smoothie 
Většina 100% džusů, které seženete v obchodě jsou doslazovány. Takový fresh džus z ovoce se může tvářit jako super zdravá volba. Problémem je, že odšťavněním ovoce zbavíme džus prospěšné vlákniny s proto nás nezasytí. Věděli jste že ve 100 ml fresh džusu odšťavněného z banánu, jablka a jahod je stejné množství cukru jako ve stejném množství Coca Coly?? Proto je mnohem lepší ovoce konzumovat v celku :)) 
 
Granola a musli 
Granola a musli se tváří jako superzdravé snídaně. Když se ale kouknete na složení, zjistíte, že obsahují obrovské množství cukru, medu a dalších sladidel. Udělejte si musli doma. Budete vědět, co obsahují a cukr nebo med vynechejte :))  
 
Proteinové, raw a musli tyčinky 
Když je na produktu napsané protein, automaticky to neznamená, že je to zdravé a vhodné do redukčního jídelníčku. Proteinové tyčinky obsahují obrovské množství cukru nebo umělých sladidel. Vím, že by bylo super jíst super zdravou tyčinku s příchutí brownies, čokoláda nebo slaný karamel a ještě po tom zhubnout, ale to přeci není možné :) Některé proteinové tyčinky obsahují i 6 kostek cukru. Raw tyčinky jsou většinou z datlí. Jedna malá 50 g raw tyčinka obsahuje i 25 g cukru (což je 5 kostek). Musli tyčinky jsou slepovány a doslazovány cukrem, v některým je dokonce i více než polovina jenom cukr. 
 
Ochucené kávy 
Kávy ochucené topingem nebo sirupem mohou být lákavé. Když se začnete pátrat po tom, kolik obsahují cukru, raději je příště obejdete obloukem. Velké karamelové macchiato z nejmenovaného řetězce obsahuje 42 g cukru, což odpovídá 10 a půl kostkám cukru. 
 
Ledový čaj 
Velký pozor si dejte na ledové čaje! Na trhu jsou i takové, které obsahují 8 g cukru na 100 ml. V 1,5 litrové lahvi se ho ukrývá 120 g, což odpovídá 24 kostkám cukru. 
 
Sportovní a vitamínové vody 
Dejte si pozor na barevné sportovní vody a iontové nápoje. Obsahují obrovské množství cukru. Tyto vody slouží vrcholovým sportovcům na doplnění energie. Pokud nejste vrcholový sportovec, jdete na lekci trampolínek nebo na hodinku do posilky, vyhněte se jim obloukem. 
 
Light potraviny
Odtučněné potraviny místo tuku obsahují různé zahušťovadla ale také cukry a umělá sladidla. Nekupujte odtučněné light produkty. Sáhněte raději po těch polotučných. 
Potraviny plné cukrů, kvůli kterým nezhubneš