Články a recepty

Ovoce a zeleninu v BIO kvalitě má smysl

Mgr. Adéla Nováčková, 12. dubna 2020

Kupujete ovoce a zeleninu v potravinových řetězcích nebo na trzích? Víte, že jablka patří k plodinám s největším výskytem pesticidů? Nejedná se o 1 nebo 2 chemické látky ale o více jak 10. Samotné omytí a oloupání k odstranění pesticidů nestačí, protože se vyskytují v celé rostlině, nejen v její slupce. Mezi plodiny s největším výskytem pesticidů patří jablka, jahody, hlávkový salát, celer, citrony, brokolice, mandarinky, mrkev a pomeranče.

Pesticidy jsou pro zdraví člověka nebezpečné. Ukládají se nám do tlustého střeva, kde pomalu a jistě škodí. Ze studií vyplývá, že pesticidy jsou spojeny s výskytem alergií, rakoviny prsu, Alzheimerovou chorobou, ADHD a dokonce i vrozenými vadami. Pesticidy také poškozují nervový systém, reprodukční systém a endokrinní systém. Mezi rizikové skupiny patří těhotné ženy a děti. Pesticidy mohou být během těhotenství velmi škodlivé, protože se mohou dostat na plod a způsobit dítěti vývojové poruchy nebo poruchy autistického spektra. Do dětské stravy vůbec nepatří!

Proto nakupovat ovoce a zeleninu v BIO kvalitě má smysl. V rámci ekologického zemědělství jsou pesticidy absolutně zakázány. Zdraví máme jen jedno, tak nakupujme BIO. 

Ovoce a zeleninu v BIO kvalitě má smysl