Mražené ovoce a zelenina je mnohdy zdravější
Mgr. Adéla Nováčková, 16. února 2022
Věděli jste, že mražené ovoce a zelenina má mnohdy lepší nutriční hodnoty než čerstvá?
Pojďme si nejprve říct, jaké ovoce a zelenina je opravdu čerstvá. Pokud si natrháme ovoce a zeleninu na své zahrádce, nebo si jí koupíme na ranním trhu od farmářů, potom můžeme říct, že se jedná o čerstvé potraviny. To ovšem nemůžeme říct o potravinách nakoupených v supermarketu, i když vypadají krásně, svěže a nepoškozeně. Mnohdy bývají sklízeny nezralé, aby vydrželi po dobu přepravy a skladování. Tento proces je sice výhodný pro prodejce, ale nikoliv pro spotřebitele. Ovoce a zelenina, která byla sklizena ještě před dozráním, neobsahuje stejné množství vitamínů a minerálů, jako ta čerstvá. Vitamín B a C jsou velmi citlivé na světlo, teplo a působením kyslíku. Potraviny za přítomnosti kyslíku ztrácí na obsahu vitamínu již během pár hodin. Například hrášek během 48 hodin od sklizně ztrácí až 50 % vitamínu C a mrkev během jednoho týdne skladování ztratí až 80 % vitamínu C.