Články a recepty

Jím málo, tak proč nehubnu?

Mgr. Adéla Nováčková, 21. dubna 2020

Velmi často se setkávám s lidmi, kterým se nedaří zhubnout. Nejčastějším problémem je jejich nedostatečný energetický příjem a velmi často je dokonce nižší než hodnota jejich bazálního metabolismu, což z dlouhodobého hlediska může přinést obrovské potíže.  Lidé si myslí, že když nebudou jíst, tak musí zhubnout, ale opak je pravdou. Při nedostatečném energetickém příjmu tělo zapne tzv. šetřící mód a dochází ke zpomalení metabolismu. Při dlouhotrvajícím nedostatečném příjmu energie si tělo na to zvykne a přestane pracovat, tak jak by mělo a začne si energii ukládat do zásoby (ve formě tuků) na horší časy.  Mezi hlavní signály patří únava, snížená imunita, špatná nálada a nechuť do života.

Bazální metabolismus je hodnota energetické potřeby pro tělo k zajištění funkci životně důležitých orgánů (srdce, plíce, mozek, nervový systém, játra, ledviny, pohlavní orgány..)  Pokud je dlouhodobě energetický příjem nižší než bazální metabolismus, tělo dá stopku některé ze soustav, v první řadě se jedná o hormonální činnost. Ženy začnou ztrácet menstruaci. Tělo se tím brání před otěhotněním, protože by na to nemělo dostatek energie. A toto je jen malý zlomek obtíží, které může přinést nepřiměřený energetický deficit.

Při zdravém hubnutí je důležitý přiměřený energetický příjem, optimální rozložení živin a v neposlední řadě zdravý a vyvážený jídelníček.

Jím málo, tak proč nehubnu?