Články a recepty

Jak se orientovat ve složení

Mgr. Adéla Nováčková, 13. dubna 2022

Při výběru potravin vždy koukáme na složení výrobku. Jedině tak se dozvíme, co daná potravina obsahuje a zda jí můžeme zařadit do zdravého jídelníčku. 

Ve složení výrobku musí být uvedeny všechny složky, který daný produkt obsahuje. Složky jsou uvedeny v sestupném pořadí, to znamená, že na prvním místě je ta složka, která je ve výrobku obsažena nejvíce. Na prvním místě by tedy měla být ta složka, která se tam očekává. Například v Musli by to měly být ovesné vločky a ne cukr!! Pamatujte na prvních místech by nikdy neměl být uveden cukr, nebo jiné sladidlo. 
 
Dalším kritériem, podle kterého vybíráme potravinu je počet složek v obsahu výrobku. Čím méně složek daná potravina obsahuje, tím lépe. Pokud je složení dlouhé, pravděpodobně se jedná o průmyslově zpracovanou potravinu plnou přidaných látek. Takových potravin se raději vyhněte. 
 
Zbystřit byste měli i tehdy, pokud ve složení najdete složku v cizím jazyku. Pravděpodobně se jedná o nějaké sladidlo, dochucovadlo nebo jinou přidanou látku, která může mít negativní vliv na naše zdraví. 
 
Pokud ve složení narazíte na cukr, znamená to, že se jedná o doslazovaný výrobek. Cukr není obsažen pouze ve sladkostech. Můžete ho potkat například v kečupu, fazolích, různých rajčatových omáčkách i třeba v listovém těstě a slanině. 
 
V případě, kdy ve složení narazíte na ztužený tuk, potravinu vraťte zpět do regálu. Jedná se o transmastné kyseliny, které mohou být nebezpečné pro naše zdraví. Mají vliv na rozvoj kardiovaskulárních onemocnění a diabetu II. typu. Ztužený tuk ve složení najdete v levných sladkostech, čokoládových polevách, levných musli tyčinkách apod. 
 
Čtěte složení a žijte zdravě :) 
Jak se orientovat ve složení