Články a recepty

Jak se orientovat v etiketách

Mgr. Adéla Nováčková, 25. června 2020

Na vaší žádost jsem pro vás připravila článek na téma, jak se orientovat v etiketách, tak pojďme se na to podívat.

Při výběru potravin nikdy nedejte na první dojem a to na název výrobku. Názvy výrobků bývají často matoucí. Některé potraviny najdete pod názvem mleté maso a přitom maso vidělo, když okolo projíždělo rychlíkem. Nebo například některé light a dietní potraviny ve skutečnosti vůbec nejsou dietní. Podle čeho se tedy orientovat?

Na etiketách nás zajímá informace o složení výrobků. Všechny složky výrobku musí být podle zákona uvedeny na obalu v sestupném pořadí podle množství.  To znamená, že na prvním místě je ta surovina, které je ve výrobku obsažena nejvíce. Pokud na prvním místě najdete sůl, cukr, barviva, sladidla nebo kypřidla, taková potravina rozhodně nepatří do zdravého jídelníčku. Také platí, čím méně surovin ve složení je, tím lépe. Vždy sáhněte po jogurtu z 5 surovin než po tom z 15 surovin.

Pokud si chcete v obchodech vybírat zdravé potraviny, zajímá vás především informace o obsahu cukru, soli a nasycených mastných kyselin.

Obsah cukru naleznete na etiketě pod údajem z toho cukry. Čím nižší tato hodnota je,  tím lépe. Především při redukční dietě by příjem cukrů měl být omezen, neboť to je ten zlobivec, který se při nadbytečném příjmu mění na tuk a ukládá do zásoby.  Ale o cukru podrobněji zase příště. Cukr si zaslouží samostatný článek.

Také byste měli sahat po potravinách s nízkým obsahem soli. Průměrný příjem soli v ČR je až několikanásobně vyšší než je doporučováno Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Denní příjem soli  podle WHO by měl být 5 g. Proč je sůl špatná? Sůl váže vodu, zadržuje jí a při nadměrném solení dochází k zavodnění organismu. Pokud máte oteklé nohy a klouby, cítíte se nafouknutí, omezte sůl. Nadměrné solení také zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Především lidé se zvýšením krevním tlakem by měli soli věnovat pozornost. Sůl obsahují i potraviny, do kterých byste to ani neřekli, jako jsou snídaňové cereálie, sušenky a další sladkosti.

Také byste měli věnovat pozornost nasyceným mastným kyselinám. Najdete je především v živočišných výrobcích, ale také mezi nasycené mastné kyseliny patří palmový tuk a kokosový tuk, který najdete téměř v každé sladkosti. Nadměrná konzumace nasyceným mastných kyselin má negativní vliv na naše zdraví a především na kardiovaskulární systém.

V poslední řadě jsou to Ečka, kterým doporučuji věnovat zvýšenou pozornost. Podle písmene E je pozná každý, ale je dobré vědět i jak se jmenují, neboť výrobci je raději uvádějí názvem, protože málo který spotřebitel ví, co opravdu jednotlivá E znamenají. Mezi Ečka patří Glutamát sodný, Ribonukleotid sodný, barviva a konzervanty. Jednotlivá Ečka rozebereme podrobnějši v příštím článku. 

Označení EKO nebo BIO - toto označení nám udává, že výrobek pochází z ekologického zemědělství, které splňuje normy pro pěstování. Pozor toto označení nám neříká, že je výrobek zdravý, nebo dietní. Některé potraviny se vyplatí kupovat v BIO kvalitě, více informací naleznete v článku zabývá se BIO výrobky.

 

Jak se orientovat v etiketách