Články a recepty

Hubnutí a alkohol prostě nejdou dohromady

Mgr. Adéla Nováčková, 5. června 2020

O tom, že nadměrné pití alkoholu zvyšuje rizika vážných zdravotních problémů víme.  Dneska se podíváme na alkohol z jiné stránky, a to z té, jaký má alkohol vliv na hubnutí.

O pivním pupku jste už určitě slyšeli. Obecně totiž platí, že po alkoholu roste pupek, protože játra spalují alkohol namísto tuku, tím dochází ke zpomalení metabolismu tuků. Alkohol také zvyšuje chuť k jídlu, především na tučné a smažené pokrmy. Nebezpečný je v tomto případě viscerální tuk, který  se ukládá mezi břišními orgány. Alkohol patří k nejkaloričtějším položkám výživy a k tomu všemu obsahuje pouze prázdné kalorie. S přísunem alkoholu tělu dodáme pouze kalorie a nic víc.

Mám tu pro vás přirovnání, ať si můžete představit k čemu se alkoholické nápoje rovnají z energetického hlediska. Připomínám, jedná se tu o porovnání pouze energetické hodnoty.  2dcl vína mají stejnou energetickou hodnotu jako 2 lžíce Nutelly, představte si, kolik je to Nutelly, když vypijete celou lahev. Velká dvanáctka vydá z energetického hlediska za cheeseburger z Mcdonaldu. Dále přípitek sektem se vyrovná punčovému řezu. Sklenička Cinzana vydá za 100 g smažených hranolek. Panák tvrdého alkoholu se rovná čokoládovému dortu. A co takové koktejly, Cuba Libre je jako byste si zblajzli koblihu s marmeládou, a místo Tequily Sunrise si můžete dát 3/4 tabulky čokolády a vyjde to nastejno. To myslím mluví za vše.

Při držení redukční diety, kdy si vážíte přílohy a počítáte každou kalorii, to přeci taky večer nezabijete pár lžícemi Nutelly. Stejně tak by to mělo být i s alkoholem. Pokud chcete hubnout a nechcete "pivní" pupek, měli byste se alkoholu vyvarovat. Ovšem tímto článkem vám nechci alkohol zakazovat úplně. Jednou za čas sklenka neuškodí, důležité ale je, dívat se na to s rozmyslem.

 

Hubnutí a alkohol prostě nejdou dohromady