Články a recepty

Co nám chybí ve stravě, když máme problém s vlasy?

Mgr. Adéla Nováčková, 15. srpna 2020

Padají vám vlasy? hodně se vám mastí? trápí vás roztřepené konečky? máte problém s lupy? Dneska se podíváme na kloub vláskům a jaké vitamíny a minerály nám chybí, pokud máme s nimi problém.

Pro kvalitu vlasů jsou velmi důležité vitamíny skupiny B,  které vlasy vyživují, působí proti jejich vypadávání, předčasnému šedivění a také proti vysoušení pokožky a tvorbě lupů.

Vypadávají vám vlasy? Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na  vitamín B7, kterému se také říká vlasový omlazovač. Hlavně u mužů, které mají sklony k plešatění, tento vitamín může zpomalit vypadávání vlasů. U žen za vypadávání vlasů kromě nedostatku vitamínu B může také nedostatek železa. I dostatečné množství zinku může zabránit vypadávání vlasů. Zařaďte do svého jídelníčku okurku, mrkev, hrášek, kysané zelí, mák a naopak omezte konzumaci soli. Pokud jste těhotná a vypadávají vám vlasy, může to být nedostatkem jódu.

Mastí se vám hodně vlasy? Zajistěte dostatečný příun vitamínu B2, B5 a B6 a také vitamínu A, který zabraňuje přebytečné tvorbě mazu. Při nedostatku vitamínu A může docházet k lámání vlasů. Pokud se vám mastí vlasy, v první řadě omezte cukr a nadbytečnou konzumaci sladkostí. Právě cukr má za následek nadbytečnou tvorbu mazu.

Na suché vlasy se doporučuje konzumace mořských ryb, které jsou bohaté na omega3 mastné kyseliny. Vitamín C má pozitivní vliv proti šedivění vlasů, protože reguluje tvrobu pigmentu. Kromě vitamínu C se na tvorbu pigmentu podílí i měď. Pokud se vám hodně tvoří lupy, pomůže vám Head and Shoulders :D nebo v lepším případě zařadit do svého jídelníčku potraviny s obsahem selenu (tuňák, para ořechy, sardinky, maso, vejce, špěnát..).

Mé doporučení: Vyhýbejte se jednotvárné stravě, vyvarujte se fastfoodum, instantním polévkám, nadmětné konzumaci cukru, limonád a sladkostí, které vás připravují o přísun vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro zdravé vlasy.

Zdroj: Mandžuková, Jarmila. Co nám chybí když... (2011)

Co nám chybí ve stravě, když máme problém s vlasy?