Články a recepty

Ách ta únava

Mgr. Adéla Nováčková, 26. října 2020

Přišel podzim a s ním i únava. Jak můžeme proti únavě bojovat? Největším bojovníkem proti únavě je kombinace vyvážené a pestré stravy, dostatku pohybové aktivity a odpočinku. Jak už jsem zmínila, vyvážená a pestrá strava, která obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, hraje důležitou roli v boji proti únavě. Velmi důležitý je komplex vitamínů skupiny B, které posilují nervový i imunitní systém. Příčinou únavy může být právě nedostatek vitamínů B2, kterému se říká motor života a vitamínu B12, který je nositelem životní energie. Vitamín B najdete v mléce a mléčných výrobcích, vejcích, mase, rybách, kakau a ořeších. Vedle vitamínu B je taky velmi důležitý dostatek vitamínu C. Další nepostradatelný je i antioxidant Zinek, který je součástí energetického metabolismu.  U některých lidí může únavu vyvolat i nedostatek hořčíku nebo železa. Stává se vám to, že když jste unavení máte chuť na sladké?  Pozor pozor, cukry Vám proti únavě nepomůžou, důležité je plnohodnotně se najíst. Pokud máte chuť na sladké, je to znamení, že vám něco ve vaší stravě chybí. Nedostatečně jste se najedli, nebo jste zapomněli zařadit dostatečné množství některé z živin. Zapátrejte v paměti, co jste v daný den jedli. Bylo ve vaší stravě obsaženo dostatečné množství bílkovin a komplexních sacharidů? 

Vedle vyvážené stravy je důležitá i pohybová aktivita. I když je doba, taková jaká je, vyrazte na procházku nebo se běžte proběhnout do přírody. Uděláte něco nejen pro své tělo ale i pro mysl. Uvidíte, jak se budete cítit báječně.
 
A na závěr, dopřejte si dostatek spánku. Spánek je důležitý pro regeneraci našeho organismu a zásadní pro naše zdraví. Ideální délka spánku je 6-8 hodin denně. 
Ách ta únava